Fysiotherapie bij oncologie

Verantwoord bewegen heeft invloed op de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Dit geldt zowel voor tijdens als na het behandeltraject. Veel mensen geven aan zoveel mogelijk zelfstandig te willen blijven en hobby;s en andere leuke activiteiten zoveel mogelijk te willen blijven doen, ondanks ziekte en behandeling. Als oncologie fysiotherapeut kunnen wij gericht begeleiding bieden in o.a. het bewegen functioneren. We formuleren samen doelstellingen die u belangrijk vindt en waar u het liefst verandering in zou willen zien.

Bij lichamelijke klachten als gevolg van kanker kunt u denken aan lichamelijke problemen als gevolg van operaties. Verder kunnen de chemotherapie en de bestraling veel klachten geven zoals pijn, vermoeidheid, het ontbreken van de zin om iets te doen, een verandert lichaamsbeeld en een verminderde belastbaarheid. Ook op de langere termijn kunnen er diverse klachten ontstaan. Oncologie fysiotherapie heeft een positieve invloed op vermoeidheid, pijn, algehele lichamelijke conditie en op de kwaliteit van leven.
In de behandelfase is het behouden van de lichamelijke conditie en een zo stabiel en goed mogelijke kwaliteit van leven aan de orde. In de herstelfase zijn er vaak meer mogelijkheden en is het verbeteren van de lichamelijke conditie en de belastbaarheid van belang.Terugkeer naar de werksituatie is in deze fase aan de orde.

Helaas is het ook mogelijk dat medische behandelingen niet aanslaan, of dat er opnieuw kanker wordt geconstateerd. We spreken dan van de palliatieve fase. Hierin is genezing niet meer mogelijk. Het behouden van de kwaliteit van leven is hierin heel belangrijk, waarbij u kunt denken aan het uitvoeren van een goede vorm van lichaamsbeweging en tips en adviezen voor het dagelijks leven.
In de terminale fase is het levenseinde in zicht. Er is in deze fase vaak sprake van pijn, vermoeidheid/weinig energie hebben en benauwdheid. De oncologie fysiotherapeut kan ondersteuning bieden op het gebied van ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, massage, adviezen bij lichamelijke activiteit en lichaamsverzorging.

Kristel helpt u graag verder

Kristel

Kristel Beijer

Manager Het Mauritsveld & Fysiotherapeut

Fysiotherapie aan huis nodig?

Wij komen ook bij u aan huis, klik hier onder om contact met ons op te nemen en te kijken naar de mogelijkheden.

Klik hier