Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode die in de fysiotherapie wordt gebruikt om spiergerelateerde klachten te behandelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dunne, droge acupunctuur naalden, waarbij er niets geïnjecteerd wordt. Met dry needling worden hardnekkige spierverhardingen / spierknopen (triggerpoints) ontspannen, waardoor deze niet (of minder snel) terugkomen. Deze triggerpoints uiten zich in lokale-, maar vaak ook uitstralende pijn. Daarnaast kunnen triggerpoints zorgen voor stijfheid, bewegingsbeperkingen, krachtsvermindering en hoofdpijn. 

De fysiotherapeut zal allereerst in een intakegesprek en aan de hand van een lichamelijk onderzoek je klachten in kaart brengen. Binnen dit onderzoek zullen de spieren goed onderzocht worden. Hierbij wordt specifiek naar verschillende triggerpoints gekeken die mogelijk te maken hebben met het ontstaan van de klachten. Als de triggerpoints geïdentificeerd zijn door de herkenbare pijn, die ontstaat wanneer de fysiotherapeut erop drukt, zal de therapeut de dry needling toepassen. Hierbij plaatst de fysiotherapeut een dun acupunctuurnaaldje in de spierknoop en beweegt tot er een lokale ‘twitch’ (reflex aanspanning) in de spierstreng komt en dan haalt de fysiotherapeut het naaldje uit de spier. 

Als de naald in spierweefsel gaat waar geen spieraanspanning is, voel je er eigenlijk niets van. Wanneer de naald in een triggerpoint gaat dan kan dit vervelend en zwaar aanvoelen. Wanneer er een lokale ‘twitch’ opkomt, dan voel je dit als een verkramping of als een schokje.

Direct na de behandeling kun je vermindering van je klachten voelen, maar dit kan ook na 1 tot 2 dagen optreden. Na de dry needling kan de plek wat beurs en stijf voelen, maar dit is meestal van korte duur.

Gemiddeld genomen wordt de behandeling één keer per week herhaald, gedurende een bepaalde periode. In de meeste gevallen zijn 3 á 4 behandelingen nodig om de klachten dusdanig te verminderen, dat iemand weer goed kan functioneren. Het toepassen van dry needling kan erg effectief zijn bij pijnlijke spierknopen, zoals in de nek- schouderregio, rug en bil/been. Ook kan het effectief zijn bij spierklachten als gevolg van overbelasting, verkeerde houding, oververmoeidheid, stress, problemen met gewrichten en spanningshoofdpijn. 

Dry needling valt onder de fysiotherapeutische behandeling en wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. 

Indy heeft een opleiding voor dry needling afgerond en is daarmee gecertificeerd en bevoegd om dry needling toe te passen. 

Fysiotherapie aan huis nodig?

Wij komen ook bij u aan huis, klik hier onder om contact met ons op te nemen en te kijken naar de mogelijkheden.

Klik hier